Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

Salem Shamalys död, ett filmat krigsbrott

​VARNING! I FLERA AV DE FILMER SOM FINNS HÄR FÖREKOMMER DÖDA OCH LEMLÄSTADE KROPPAR. DÄR FINNS SCENER DÄR MÄNNISKOR SKJUTS IHJÄL. KÄNSLIGA TITTARE, OCH DE UNDER 18 ÅR, AVRÅDS FRÅN ATT TITTA PÅ DE FILMER SOM ÄR MÄRKTA MED VARNING!

 
VARNING!
Shuyaija, Gaza
Söndagen den 20/7-14 rådde ett tre timmar långt eldupphör och vi inom ISM tog oss till den värst drabbade stadsdelen Shuyaija för att undsätta skadade och instängda människor. Vi mötte en grupp människor som skyndade med en man liggande på bår, och en av de unga männen kom fram till oss med en vädjan att vi skulle följa med honom. Han sökte efter två släktingar och befarade att de kunde vara skadade och behöva bäras till sjukhus. Denna unga man på 23 år, Salem Shamaly, kom att skjutas ihjäl framför våra fötter av en krypskytt mitt i vad som skulle vara ett eldupphör. Vi visste då inte hans namn.
Här är filmen som en av mina kollegor tog, och här är reportaget Channel 4 gjorde om mordet. Det har även gjorts en minidokumentär om Salem med bildmaterial från mordet. Den ser du i sin helhet här.

 

VARNING                                          

Jabalia, Gaza. 9/7-2014

Två videos tagna ögonblicket efter en drönarattack mot en taxibil i stadsdelen Jabalia.

Jag kom till platsen bara minuter efter attacken hade ägt rum och i samband med att kropparna, eller det som återstod av dem, lastades in i ambulanser. En palestinier som var på plats och som genast började filma med sin mobilkamera bad mig ta filmen för att ge till journalister för att världens skall få se, men ingen av de journalister jag talade med ville ta emot den. Det var för groteskt, för blodigt. Det skulle inte gå att visa detta för deras tittare. Därför väljer jag att publicera den själv, för att visa det israeliska våldet.

Jag väljer att inte publicera namnet på mannen som tog filmen för att inte riskera att han utsätts för några repressalier.

Drönarattack del 1

Drönarattack, del 2