Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

BDS - Bojkott, Desinvisteringar, Sanktioner

Att Israel inte låtit påverka sin illegala ockupations- och kolonisationspolitik av omvärldens fördömanden är tydligt. Men där finns ett sätt att tvinga Israel att uppträda som en rättsstat, något BDS-rörelsen har tagit fasta på. Bojkott. Att Israel är oroade att gå samma väg till mötes som Apartheidregimen i Sydafrika en gång gjorde är tydlig, inte minst märks det på Israels ständiga utfall mot bojkottrörelsen och försök att få andra nationer, till och med EU, att förbjuda den.

Bojkott är också ett sätt för vanliga människor att påverka till det bättre, att handla genom att INTE handla. Man behöver inte vara politiker, diplomat eller företagsledare, vi har alla makten att göra skillnad. Och det har gjorts skillnad. Det brittisk/danska säkerhetsföretaget G4S, som fått utstå mycket kritik för dess kontrakt med Israeliska fängelser där bland annat underåriga förvaras utan rättegång har efter att ha börjat förlorat kontrakt i land efter land nu beslutat att dra sig ur den israeliska marknaden. Veolia är ett annat globalt företag som tvingats gå samma väg. Där är pensionsfonder som dragit tillbaka sina investeringar. Listan kan göras lång och den blir allt längre tack vare att människor som du börjar bli uppmärksamma på vad som läggs i varukorgen. En länk till en informativ BDS-sida finner du här.

Även Palestinagrupperna har en sida med information om BDS, mycket informativ och dessutom på svenska.

Det är också lätt att ladda ner gratisappar i din telefon där du klart ser vilka produkter som bör undvikas, till och med som kan avläsa EAN-koden. streckkoden, på varorna för att härleda var varan kommer ifrån. En internetsida där du kan ladda ner en sådan app hittar du här.   Cover art Jag använder själv den appen.

En grundregel är annars att om streckkoden börjar med 972 så är den israelisk, men då många varor packas om i Europa får de därför ett europeiskt nummer, därför kan en nedladdad app vara hjälpfull.

Tillsammans gör vi skillnad.

17/11-17  Air Canada säger upp avtal med israelisk vapentillverkare

Ännu en seger för rätt och rättvisa. Ännu en seger trots Israels krigföring mot det fria ordet och mot dem som försöker utöva sin makt som konsument.

Air Canada har avslutat ett kontrakt värt tiotals miljoner dollar för underhåll av dess 34 Boeing 767-or med Israel Aerospace Industries, ett företag som väntas hamna på FN:s svarta lista över företag som profiterar på Israels olagliga ockupation av Palestinskt territorium. Så tack Air Canada, även om huvudskälet till att uppsägningen av avtalet främst kanske inte var för det israeliska företagets inblandning i folkrättsbrott utan för farhågan att det kan svärta ner ert eget namn. Det visar också på hur framgångsrik BDS-rörelsen är och att den israeliska statens krigföring mot dem som förespråkar bojkott har en förklaring.

31/10-17   FN upprättar svart lista

Det är minst sagt på tiden, och det är heller inte helt klart att det verkligen kommer att ske då starka och inflytelserika aktörer gör vad de kan för att stoppa det, men det tycks vara troligare än någonsin att FN nu äntligen kommer att upprätta en svart lista på de företag som i strid med internationell rätt profiterar på Israels folkrättsvidriga ockupation. Vi talar om en lista som kan innehålla namn på 190 företag, bland dem 60 internationella såsom Hewlett Packard, Motorola och Caterpillar. För en tid sedan försökte SEB upprätta en liknande lista men skrotade planerna efter hårt motstånd från bland andra Lars Adaktusson, en man inom Kristdemokraternas ledarskikt och som motsägelsefullt nog arbetar med just frågor som Mänskliga Rättigheter i EU-parlamentet (Se artikel nedan från 21/6). Motståndet mot FN-listan kommer givetvis vara långt mer massiv.

Men låt oss tro och hoppas att det här kommer att realiseras. En sådan lista kommer att påverka företags beslut när det gäller investeringar som cementerar Israels brott, det råder det inga tvivel om. Ett företags namn är dess största tillgång, och få det förknippat med folkrättsbrott inget dess PR-avdelning rekommenderar för att uttrycka det milt.

22/9-17 Smutskastning mot kanadensisk lärare

Den kanadensiske grundskolelärare Nadia Shoufani kan åter undervisa i sin skola i Mississauga väster om Toronto efter ett år av polisutredningar som den smutskastningskampanj med lögnaktiga anklagelser var upphov till. Upprinnelsen var det tal hon höll under en demonstration i Toronto där hon försvarade palestiniernas kamp mot ockupation och kolonisation. Det råder ingen tvekan om att den smutskastningskampanj hon utsattes för, iscensatt av de proisraeliska lobbygrupperna B´nai Brith Canada, The Center for Israel and Jewish Affairs och The Friend of Simon Wiesenthal Center Canada, hade som mål att dels förstöra hennes karriär men också att skrämma andra till tystnad om vad som sker på den av Israel ockuperade områdena En längre artikel finna att läsa i Electronic Intifada.

Den oberoende organisationen Jewish Voices som har stöttat Nadia Shoufani gratulerar henne för hennes seger över det väl koordinerade och skadliga smutskastningskampanjen, och tillägger att Shoufanis seger över de ekonomiskt starka organisationerna ger en viktig signal till det kanadensiska civilsamhället att de av oss som står upp för palestiniernas mänskliga rättigheter aldrig kommer att vika oss för trakasserier av israeliska lobbyorganisationer.

 

13/9-17   HRW konstaterar att israeliska banker vill, inte måste, stödja bosättningar

Att som det ibland hävdas, att de israeliska bankerna måste ge lån till byggandet av illegala bosättningar på ockuperad mark, är felaktigt. Det konstaterar HRW i en ny rapport. Det är istället en helt medveten strategi och möjligheter till investeringar som får dessa banker att involvera sig i brott mot Folkrätten. De tre bankerna är Bank Hapoalim, Bank Leumi Le-Israel och Mizrahi Tefahot Bank. Tidigare har bland andra United Methodist Church pension fund och den Nederländska pensionsfonden PGGM dragit tillbaka sina investeringar i de fem största israeliska bankerna på grund av dess finansieringar i bosättningar. När även svenska SE-Banken (SEB) ville dra tillbaka investeringar i företag involverade i folkrättsbrott utsattes de för så hårda påtryckningar, av bland andra Lars Adaktusson (KD), att de skrotade sin svarta lista. Med stöd av HRW:s rapport uppmanar jag alla att se över ert fondsparande så att inte även ni är med och finansierar folkrättsbrott.

4/9-17   Fackförening i Kanada stödjer BDS

Unifor, Kanadas största fackförening inom den privata sektorn och med 310.000 medlemmar, har tagit beslutet att stödja BDS. Unifor skriver att de ställer sig bakom BDS då de riktar in sig på de sektorer av Israels ekonomi och samhälle som gagnas ekonomiskt av den pågående ockupationen av palestinskt territorium, oPt. Vidare utfäster Unifor att de kommer att stödja bojkottrörelser tills Israel permanent har stoppat alla nya, och utbyggnader av befintliga, bosättningar på ockuperat territorium och inleder uppriktiga förhandlingar med palestinierna med målet att upprätta en livskraftig och sant självständig palestinsk stat. För att ge sitt ställningstalande tyngd och legitimitet poängterar de samtidigt att ICJ, International Court of Justice, har slagit fast att de israeliska bosättningarna på ockuperat territorium strider mot internationell lag och att bosättningarna tveklöst är ett hinder för fredsprocessen.

Detta är inte bara en seger för det fria ordet, för människovärde och anständighet, det är också ett mycket starkt ställningstagande då liberala och konservativa partier i Kanada fördömer all form av bojkott mot Israel. Och från inflytelserika pro-israeliska lobbyorganisationer lät inte kritiken vänta på sig utan fördömde i starka ordalag Unifors beslut, kallade det antisemitiskt (har vi hört det förut?), skamligt och att de inte har förstått komplexiteten i Israel-Palestina konflikten. Jag skulle säga att det är precis vad Unifor har gjort. Men som alltid måste ockupationens och kolonisationens försvarare skrika högt för att kunna tysta den obehagliga sanningen. 

Tack Unifor. Må fler följa ert beslut. För en bättre och mer human värld.

28/8-17   IKEA slutar anlita G4S i Jordanien

BDS skördar framgångar trots högerregeringen i Israels allt mer desperata och högljudda kamp för att få bojcottrörelsen förbjuden runt om i världen. Nu är det i Jordanien som flera företag, däribland IKEA, som slutat anlita säkerhetsföretaget G4S på grund av dess djupa involvering i de folkrättsbrott som begås av framför allt den israeliska militären.

21/6-17 Mänskliga rättigheter inget för Lars Adaktusson (KD)

Efter starka påtryckningar från bland andra Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD och ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, backar SEB från sin svarta lista där tre israeliska banker samt storföretaget HP ingår bland de 40 företag som uppsatts på den, ett beklagligt beslut. De tre bankerna finansierar bosättningar på ockuperat territorium vilket strider mot internationell rätt, dessutom fördöms bosättningarna av FN:s säkerhetsråd. HP förser israeliska checkpoints med mjukvara för registrering av palestinier, checkpoints som försvårar/omöjliggör den fria rörligheten för palestinier på sitt eget territorium vilket är ett brott mot artikel 13 i FN:s konvention om de Mänskliga Rättigheterna.

Det är tydligt att Lars Adaktusson önskar att den olagliga, militära ockupationen av territorium som inte tillhör Israel skall fortgå och kanske också utökas ännu mer, en ockupation som i år har det tvivelaktiga nöjet att fira 50 år. Hans starka kritik av företag som gör sitt för att agera i enlighet med internationella normer, i det här fallet SEB:s etiska ställningstagande, gör det extra intressant med tanke på att han också är ledamot i EU:s utskott för de Mänskliga rättigheterna. Det tycks mera vara ett arbete mot de Mänskliga Rättigheterna. Det skulle också vara intressant att få veta om Lars Adaktussons ställningstagande för och försvar av Israels folkrättsvidriga ockupation och kolonisation även delas av Kristdemokraterna.

12/6-17   SEB för upp israeliska företag på sin svarta lista

SEB har beslutat att föra upp tre israeliska banker på sin svarta lista och därmed ta bort dessa företag från sina fonder. De tre bankerna är Bank Hapoalim, Bank Leumi Le-Israel samt Mizrahi Tefahot Bank. Samtliga dessa tre är involverade i finansieringar av byggandet av bosättningar på av Israel ockuperat territorium, ett folkrättsbrott.

SEB gör detsamma med det amerikanska företaget Hewlett Packard. HP levererar teknik till israeliska checkpoints som hindrar palestinier från att röra sig fritt på sitt eget territorium i strid med FN:s konvention om de Mänskliga rättigheterna. Den israeliska krigsmaterieltillverkaren Elbit system går samma väg.

Sammanlagt är det 40 internationella storföretag som svartlistats av SEB och som hädanefter inte längre går att investera i som SEB-fondkund. Det sammanlagda värdet på dess fonder uppgår till 500 miljarder kronor så det är inte en helt betydelselös åtgärd banken gör.

Som kuriosa kan jag nämna att SEB aldrig föll från påtryckningarna 2015 från israeliskt håll att frysa mina konton.